Hoe kunnen we het zorgsysteem beter gebruiken en waarde toevoegen aan het leven van onze patiënten? Wat zijn de obstakels voor digitale innovaties in de zorg en hoe kunnen we deze overwinnen? Daarover sprak bestuursvoorzitter Margriet Schneider van het UMC Utrecht in haar keynote tijdens het Zorg & ICT event op 13 juni 2023 in de Jaarbeurs in Utrecht.
Margriet Schneider sprak onder meer over het verbeteren van het zorgsysteem en het overwinnen van obstakels voor digitale innovaties in de zorg. Bijvoorbeeld de veranderende routines en patronen. Ze deelde succesvolle initiatieven van het UMC Utrecht op het gebied van digitalisering, data science en digital health, zoals Baby@Home, Safe@Home en het project COVERED.
Technologie voegt waarde toe aan patiëntenzorg
Ze benadrukte dat technologie waarde kan toevoegen aan de zorg. En belemmeringen liggen voornamelijk in denkpatronen en de manier waarop de zorg nu is georganiseerd. Zoals ze zei: “Om vooruitgang te boeken moeten we bereid zijn om moedig op ongekend terrein te stappen: ‘To boldly go where no one has gone before’.” Ze pleitte daarom voor het wegnemen van deze belemmeringen om technologie effectief te kunnen benutten en waarde toe te voegen aan de patiëntenzorg. Margriet Schneider vertelde over de mogelijkheden van artificial intelligence (AI) in de zorg, en gaf mooie voorbeelden uit het UMC Utrecht: het direct omzetten van gespreksverslagen in dossiers en spraakvertaling naar het elektronisch patiëntendossier (EPD).
Samenwerken volgens het FAIR-principe
Schneider benadrukte het belang van samenwerking en het delen van data en toepassingen op verschillende niveaus volgens het FAIR-principe. Het is een set richtlijnen om data toegankelijker en bruikbaarder te maken. Voorbeelden van initiatieven zijn nationale groeifondsproject Health RI en de Utrechtse datahub U-cloud. Ook het online multidisciplinair overleg Oncomid ondersteunt en faciliteert de samenwerking tussen specialisten. Bijvoorbeeld door het veilig uitwisselen van patiëntgegevens tussen de verschillende ziekenhuizen. Samenwerking is ook essentieel in de zorgketen, zoals in de acute zorg en het Medisch Regiecentrum.
Schneider presenteerde een toekomstvisie van ‘boldly samenwerken’ met het Nationale Zorgplatform (NZp). Dat is een publiek-privaat dataplatform waar data veilig worden bewaard en beheerd door de Nederlandse staat. Het uitgangspunt hierbij is dat de zorgdata eigendom zijn van de burgers. Het NZp biedt mogelijkheden voor gecontroleerd gebruik van data door derden.
Interview met Dutch Health Hub
Voorafgaand aan het event publiceerde Dutch Health Hub, organisator van de Dutch Health Week waar het Zorg & ICT event onderdeel van is, een interview met Margriet Schneider ‘Zorgdata in Nederland behouden’. Lees het hier
Het Zorg & ICT event biedt een platform voor experts, professionals en organisaties in de zorgsector om de nieuwste ontwikkelingen en innovaties te delen en te verkennen.